Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mérgező gombák képes leírás - Gomba.tlap.hu
részletek »

Mérgező gombák - Gomba.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gomba.tlap.hu » Mérgező gombák
Keresés
Találatok száma - 4 db
Gombamérgezések

Gombamérgezések

A gombamérgezések hátterének, okának és a mérgezést okozó fajok alapvető ismerete az egyik legfontosabb kérdés a nagygombákkal foglalkozó érdeklődő számára. Az emberek zöme a gombamérgezésekről, különösen a halálos kimenetelűekről főcímként értesül a híradóban, szenzációként az újságokban, és a sok téves és torzított információ hatására fél a vadon termő gombáktól. A téma teljes mellőzése a hazai középiskolák tananyagában szintén hozzájárul ahhoz, hogy az átlagembernek semmilyen - vagy téves - ismerete legyen róla. Valójában, ha leegyszerűsítjük a dolgot, akkor kevesebb, mint 10 nagygombafaj ismerete elég ahhoz, hogy senki ne szenvedjen halálos kimenetelű gombamérgezést (ez néhány óra ráfordítással megvalósítható). Néhány alapvető szabály betartása pedig kizárja a bármiféle gombamérgezés lehetőségét még a laikusok esetében is.

Ismerjük meg!

Ismerjük meg!

Az egyik legismertebb mérgező gomba, melyet nem lehet nem felismerni élénk piros színe végett. Ám sajnos vannak alatomosabb fajtái melyek előszeretettel vegyülnek el az ehetők között, ezzel is megtévesztve áldazatait - vagyis minket. Mérgezés gyanújával szállították kórházba azt a hét embert, akik ismerősüktől kapták a gombát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csernely településen - tájékoztatta a rendőrség csütörtökön (október 4-én) az MTI-t. Nem ez az egyetlen gombamérgezésről szóló hír, amit ez évben hallottunk. Szinte nem telik úgy el egy esztendő, hogy valamilyen gombamérgezés vagy halálos vacsora nem történne. Úgy látszik, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kizárólag boltban vásárolt, vagy gombaszakértő által bevizsgált zöldségeket vásároljunk. Hiába kínálja esetleg az utcai árus olcsóbban, inkább a drágább ellenőrzött terméket válasszuk, mert ezzel is az esetleges tragédiát előzzük meg.

Gombamérgezés

Gombamérgezés

A gombákkal kapcsolatban megkülönböztetnek mycetismust és mycotoxicosist. A mycetismust a gombákban lévő toxin okozza, ez az, amivel a toxikológia - és jelen cikkünk - foglalkozik. A mycotoxicosist pedig az élelmiszerekben elszaporodó mikroszkopikus penészgombák méreganyagai okozzák. A laikus gombagyűjtők nemegyszer összetévesztik a vadon termő, ehető gombákat az azokhoz külsőre nagyon hasonlító, ám mérgező fajtákkal. A legsúlyosabb, nagyobb részt halálos kimenetelű mérgezéseket a gyilkos galóca okozza, amelyből már a kosárba került töredék is veszélyes lehet. Legalább ezt a fajtát biztonsággal fel kellene tudnia ismerni mindenkinek, aki gombászásra adja a fejét. A gyilkos galóca kalapja fehér, barna vagy zöldes színű, lemeze fehér, gallérja és bocskora van. A gombamérgezés elkerülésének a legbiztosabb módja, ha a gyűjtő az erdőn-mezőn szedett gombákat a legközebbi piacon vagy egyéb gombavizsgáló helyen szakemberrel átnézeti - a vizsgálat ingyenes. Ha pedig megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy a mérgezés után a beteg a lehető legsürgősebben szakszerű segítséget kapjon.

Gyógygombák - termékek, cégek magazin hírek
DXN gyógygombás fogkrém
DXN gyógygombás fogkrém Amikor valakivel először találkozol és beszélgetni kezdesz vele a szemkontaktus után az illető személy szájára és fogaira is irányul. Egy egészséges fogazat, egy szép mosoly és a kellemes lehelet mindenkit vonzóbbá tesz. Tudjuk, hogy fogunk állapota nagy mértékben függ a genetikai örökségtől de nagyon sok dolog van amivel javíthatunk fogaink állapotán. Az...
DXN gyógygombás szappan.
DXN gyógygombás szappan. A bőrünk, a testünk egyik legnagyobb szerve. Ez érintkezik legelőször a...
Oroszlánsörény gomba - Egészséges táplálék
Oroszlánsörény gomba - Egészséges... A látszattal ellentétben ez nem egy sündisznó és egy fehér színű oroszlán...
Mérges gombák

Mérges gombák

Az emberek egy részében indokolatlan félelmek élnek a gombák fogyasztásával kapcsolatban, évrôl évre mégis tragikus végû gombamérgezésekrôl értesülhetünk. 1998-ban (a bôséges gombaterméssel összefüggésben) szeptember végéig 269-en szenvedtek gombától mérgezést, ebbôl 11 halálos kimenetelû volt [1]. Rendkívül fontos tehát, hogy minden lehetôséget megragadjunk a mérges gombákkal kapcsolatos hiteles információk terjesztésére. Egy néhány évvel ezelôtt megjelent plakáton a gyilkos galóca 'kezében' tôrrel támad az emberre. Az ilyen jellegû figyelemfelkeltés - bár nyilvánvalóan a jó szándék vezette - nem alkalmas arra, hogy csökkentse a mérgezések számát, csak elrettentô hatású. Nem elijeszteni kell az embereket a gombáktól, hanem felhívni a figyelmet a valódi veszélyekre. Az igazi gyilkos nem a galóca, hanem a tudatlanság és a széles körben elterjedt gombababonák, amelyekben sokan vakon hisznek [2]. Valódi áttörést a mérgezések elleni küzdelemben csak türelmes és jól szervezett felvilágosító munkával lehet elérni. Már az általános iskolában tanítani kellene a gyermekeket arra a néhány alapvetô szabályra, amelyek betartásával a gombamérgezés biztosan elkerülhetô anélkül, hogy le kellene mondani a gombának mint értékes és ízletes tápláléknak a fogyasztásáról. A vadon élô gombák megismerése, gyûjtése a természet szeretetére és a környezeti érzékenységre nevelésnek i

Tuti menü