Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gomba termesztés képes leírás - Gomba.tlap.hu
részletek »

Gomba termesztés - Gomba.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gomba.tlap.hu » Gomba termesztés
Keresés
Találatok száma - 7 db
Otthon termeszthető gombák

Otthon termeszthető gombák

A gombajó honlapon különböző gombák termőblokkjai, termődobozai közül lehet választani, melyek otthoni körülmények között teszik lehetővé gomba termesztését. A kiválasztott gomba termődobozának/blokkjának termesztési útmutatói és az arról készült fényképek is letölthetőek. A kínálatban számos gombafaj oltóanyaga is megtalálható.

Gombafórum

Gombafórum

Gombafórum - Minden, ami gomba... Hírek, információk a gombatermesztés, a gombaipar világából, csiperke, laska, laskagomba, shiitake, gyógyhatású és egzotikus gombák termesztése. Galéria, rendezvények, szakirodalom, technológia, minden, ami a sikeres háztáji, otthoni, vagy nagyüzemi gombatermesztéshez szükséges lehet. A gombafórum a legnagyobb Közép-európai online gombatermesztő közösség. A fórumban lehetőség nyílik olyan különleges és érdekes gombákkal kapcsolatos beszélgetésekre, mint a Ganoderma, a szarvasgomba, vagy a Hericium. News of the mushroom industry and mushroom growing. Agaricus, Pleurotus, shiitake, medicinal and exotic mushroom cultivation.

gombatermesztés otthon

gombatermesztés otthon

Termesztehető gombákat ismertett, segítséget nyújt a gombatermesztéshez, gombatermesztés módjainak leírásával, Szili István a hatvanas évektől kezdve termeszt gombákat és állít elő gombacsírát, üzemek vállalkozások, valamint otthoni termesztők számára.

Gyógygombák - termékek, cégek magazin hírek
Ganoderma - de kitől, melyik a legjobb, leghatékonyabb?
Ganoderma - de kitől, melyik a legjobb,... Jelenleg nagyon sok ganodermás cég van. A ganoderma jó híre, jótékony hatása, és a szervezet öngyógyító képességeit fantasztikusan stimuláló, segítő hatása hamar elterjedt. Mivel egy strapabíró gomba, ezért majdnem mindenhol megterem, termeszthető. Ha viszont egészségre gyakorolt jó hatását szeretnénk élvezni, akkor egyáltalán nem mindegy melyik cégtől...
DXN gyógygombás fogkrém
DXN gyógygombás fogkrém Amikor valakivel először találkozol és beszélgetni kezdesz vele a szemkontaktus...
DXN gyógygombás szappan.
DXN gyógygombás szappan. A bőrünk, a testünk egyik legnagyobb szerve. Ez érintkezik legelőször a...
Kutatások

Kutatások

2003-től kezdtük kialakítani a Tanszéken a gombalaboratóriumot. A laboratórium ma már lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző gombafajok csírakészítését és különféle, a gombatermesztésben számításba jöhető alapanyag-keverékek előállítását végezhessük. A gombák termesztéséhez szükséges alapanyagok ismeretében több ígéretes receptúra is a birtokunkban van. Az eltelt néhány év alatt a hazai és a külföldi társintézményektől több mint 50 különböző termesztett gombafaj, illetve fajta törzstenyészetét kaptuk ajándékba. Ezeknek a gombaféléknek/törzseknek a biztonságos fenntartását megoldottuk, sőt a fajtafenntartás egyik új módszerét is sikeresen bevezettük. Minden rendelkezésünkre álló fajból/törzsből biztonságosan, egészséges oltóanyagot (csírát) tudunk előállítani. Az egzotikus gombafajok közül eddig három gombafajjal végeztünk kísérleteket (Pleurotus sajor-caju /szaka laskagomba/, Ganoderma lucidum /pecsétviasz gomba/, Pleurotus eringii /ördögszekér-laskagomba/). A laboratóriumban lehetőség van különböző termesztett gombafajok törzstenyészeteinek fenntartására, csírakészítésre, különféle, a gombatermesztésben felhasználható mezőgazdasági és faipari melléktermékek újrahasznosításának

Gomba termesztés alapjai

Gomba termesztés alapjai

A gombákat régebben alacsonyabb rendű növényeknek tartották. Az utóbbi évek biológiai kutatásai azonban azt igazolják, hogy az élővilág különálló csoportját képezik, így már nem csak 'állatvilág' és 'növényvilág', hanem 'gombavilág'-ról is beszélhetünk.[Szili István : Gombatermesztés] A fotoszintetizáló növényektől (amelyek képesek szervetlen anyagból szerveset előállítani, tehát autotrófok), egyértelműen elválasztja őket heterotróf anyagcseréjük. A heterotróf élőlény csak szerves tápanyagokat képes felhasználni. A gombák anyagcseréje elhalt vagy élő szerves anyag lebontására épül (szaprotróf vagy parazita) és többnyire kilotróf (chilotroph) típusú. Ez azt jelenti, hogy tápanyagaikat csak oldott állapotban képesek felvenni, a nagyobb molekulákat exocelluláris enzimek segítségével sejten kívül emésztik meg és szívják fel. Ezzel szemben az állatok táplálékfelvétele többnyire fagotróf (bekebelező) és belső emésztésűek. Az állati szervezetektől az különbözteti meg a gombákat, hogy sejtjeiket többnyire sejtfalak határolják. Ennek vázanyaga viszont - az általánosan elterjedt növényi cellulóz sejtfaltól eltérően - a kitin, amely az állati szervezetek egy részében is (pl. rovarpáncél) előf

Csiperke

Csiperke

CSIPERKEGOMBA - AGARICUS BISPORUS A csiperkegomba termesztése mesterséges barlangpincékben folyik. Budapesten és annak közvetlen környékén kb. 300 000m2 felületű mesterséges sziklapince található. Jellegzetesen magyar termesztési módja: polietilén-zsákos, pincei termesztés, mely a különböző technikai és technológiai fejlesztések révén az 1980-as évekre alakult ki. Ma már a hagyományos, egyszinten történő pincei termesztés mellett egyre több üzem termeszt több szinten, felszíni épületekben. Egyre terjednek a gombatermesztésre kialakított teljes klimatizációval felszerelt sátrak is. A meghatározó technológia azonban még mindig a polietilén-zsákos. A gomba szaporítóanyagát két nagy modern csíraüzem biztosítja az országban. Az országban 7 modern komposztüzem biztosítja a termesztés alapanyagát. Földrajzi elhelyezkedésük lehetővé teszi, hogy viszonylag rövid távolságon belül hozzá lehet jutni a zsákokba rakott, becsírázott komposzthoz. A komposztgyártás napjainkban végbemenő új fejezete a III. fázisú ( átszövetett ) komposzt forgalmazása. A csiperkegomba felhasználási módjai közé tartozik a konzerválás, szárítás és liofilizálás (fagyasztva szárítás).

Laskagomba

Laskagomba

Amikor az első erdőlakó kalyibájához húzta lovaival a laskagombát termő farönköt valami elkezdődött... Gombatermesztés a ház közvetlen szomszédságában, addig példa nélküli ötletes megoldás. Ma azonban ennél valamivel többet várunk. A 21. századi folytatás mosolygásra adna okot, ha még mindig a ház mögötti árnyékban keresgélnénk a gombát a vasárnapi ebédhez. Olyan lehetőségeket keresünk a gombatermesztésben, amik az Unió pénztárcáját is megnyitják, ha támogatásunkról van szó. Ma, amikor az elhízás minden második magyarra jellemző, kiváló lehetőség a testsúlykontrollra a gombák fogyasztása. A laskagomba fogyasztása jóllakottság érzettet kelt, de szénhidrát-, zsír-, és kalóriaszegény táplálék. Ez is egy érv a gombatermesztés mellett, mint ahogy a magas ásványi anyag tartalom, a sokoldalú felhasználás lehetőségei és a friss, fiatal laskagombák semmivel össze nem hasonlíthatő élménye egy-egy jól sikerült ételben.

Tuti menü