Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gomba termesztés képes leírás - Gomba.tlap.hu
részletek »

Gomba termesztés - Gomba.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gomba.tlap.hu » Gomba termesztés
Keresés
Találatok száma - 7 db
Otthon termeszthető gombák

Otthon termeszthető gombák

A gombajó honlapon különböző gombák termőblokkjai, termődobozai közül lehet választani, melyek otthoni körülmények között teszik lehetővé gomba termesztését. A kiválasztott gomba termődobozának/blokkjának termesztési útmutatói és az arról készült fényképek is letölthetőek. A kínálatban számos gombafaj oltóanyaga is megtalálható.

Gombafórum

Gombafórum

Gombafórum - Minden, ami gomba... Hírek, információk a gombatermesztés, a gombaipar világából, csiperke, laska, laskagomba, shiitake, gyógyhatású és egzotikus gombák termesztése. Galéria, rendezvények, szakirodalom, technológia, minden, ami a sikeres háztáji, otthoni, vagy nagyüzemi gombatermesztéshez szükséges lehet. A gombafórum a legnagyobb Közép-európai online gombatermesztő közösség. A fórumban lehetőség nyílik olyan különleges és érdekes gombákkal kapcsolatos beszélgetésekre, mint a Ganoderma, a szarvasgomba, vagy a Hericium. News of the mushroom industry and mushroom growing. Agaricus, Pleurotus, shiitake, medicinal and exotic mushroom cultivation.

gombatermesztés otthon

gombatermesztés otthon

Termesztehető gombákat ismertett, segítséget nyújt a gombatermesztéshez, gombatermesztés módjainak leírásával, Szili István a hatvanas évektől kezdve termeszt gombákat és állít elő gombacsírát, üzemek vállalkozások, valamint otthoni termesztők számára.

Gyógygombák - termékek, cégek magazin hírek
DXN gyógygombás fogkrém
DXN gyógygombás fogkrém Amikor valakivel először találkozol és beszélgetni kezdesz vele a szemkontaktus után az illető személy szájára és fogaira is irányul. Egy egészséges fogazat, egy szép mosoly és a kellemes lehelet mindenkit vonzóbbá tesz. Tudjuk, hogy fogunk állapota nagy mértékben függ a genetikai örökségtől de nagyon sok dolog van amivel javíthatunk fogaink állapotán. Az...
DXN gyógygombás szappan.
DXN gyógygombás szappan. A bőrünk, a testünk egyik legnagyobb szerve. Ez érintkezik legelőször a...
Oroszlánsörény gomba - Egészséges táplálék
Oroszlánsörény gomba - Egészséges... A látszattal ellentétben ez nem egy sündisznó és egy fehér színű oroszlán...
Kutatások

Kutatások

2003-től kezdtük kialakítani a Tanszéken a gombalaboratóriumot. A laboratórium ma már lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző gombafajok csírakészítését és különféle, a gombatermesztésben számításba jöhető alapanyag-keverékek előállítását végezhessük. A gombák termesztéséhez szükséges alapanyagok ismeretében több ígéretes receptúra is a birtokunkban van. Az eltelt néhány év alatt a hazai és a külföldi társintézményektől több mint 50 különböző termesztett gombafaj, illetve fajta törzstenyészetét kaptuk ajándékba. Ezeknek a gombaféléknek/törzseknek a biztonságos fenntartását megoldottuk, sőt a fajtafenntartás egyik új módszerét is sikeresen bevezettük. Minden rendelkezésünkre álló fajból/törzsből biztonságosan, egészséges oltóanyagot (csírát) tudunk előállítani. Az egzotikus gombafajok közül eddig három gombafajjal végeztünk kísérleteket (Pleurotus sajor-caju /szaka laskagomba/, Ganoderma lucidum /pecsétviasz gomba/, Pleurotus eringii /ördögszekér-laskagomba/). A laboratóriumban lehetőség van különböző termesztett gombafajok törzstenyészeteinek fenntartására, csírakészítésre, különféle, a gombatermesztésben felhasználható mezőgazdasági és faipari melléktermékek újrahasznosításának

Gomba termesztés alapjai

Gomba termesztés alapjai

A gombákat régebben alacsonyabb rendű növényeknek tartották. Az utóbbi évek biológiai kutatásai azonban azt igazolják, hogy az élővilág különálló csoportját képezik, így már nem csak 'állatvilág' és 'növényvilág', hanem 'gombavilág'-ról is beszélhetünk.[Szili István : Gombatermesztés] A fotoszintetizáló növényektől (amelyek képesek szervetlen anyagból szerveset előállítani, tehát autotrófok), egyértelműen elválasztja őket heterotróf anyagcseréjük. A heterotróf élőlény csak szerves tápanyagokat képes felhasználni. A gombák anyagcseréje elhalt vagy élő szerves anyag lebontására épül (szaprotróf vagy parazita) és többnyire kilotróf (chilotroph) típusú. Ez azt jelenti, hogy tápanyagaikat csak oldott állapotban képesek felvenni, a nagyobb molekulákat exocelluláris enzimek segítségével sejten kívül emésztik meg és szívják fel. Ezzel szemben az állatok táplálékfelvétele többnyire fagotróf (bekebelező) és belső emésztésűek. Az állati szervezetektől az különbözteti meg a gombákat, hogy sejtjeiket többnyire sejtfalak határolják. Ennek vázanyaga viszont - az általánosan elterjedt növényi cellulóz sejtfaltól eltérően - a kitin, amely az állati szervezetek egy részében is (pl. rovarpáncél) előf

Csiperke

Csiperke

CSIPERKEGOMBA - AGARICUS BISPORUS A csiperkegomba termesztése mesterséges barlangpincékben folyik. Budapesten és annak közvetlen környékén kb. 300 000m2 felületű mesterséges sziklapince található. Jellegzetesen magyar termesztési módja: polietilén-zsákos, pincei termesztés, mely a különböző technikai és technológiai fejlesztések révén az 1980-as évekre alakult ki. Ma már a hagyományos, egyszinten történő pincei termesztés mellett egyre több üzem termeszt több szinten, felszíni épületekben. Egyre terjednek a gombatermesztésre kialakított teljes klimatizációval felszerelt sátrak is. A meghatározó technológia azonban még mindig a polietilén-zsákos. A gomba szaporítóanyagát két nagy modern csíraüzem biztosítja az országban. Az országban 7 modern komposztüzem biztosítja a termesztés alapanyagát. Földrajzi elhelyezkedésük lehetővé teszi, hogy viszonylag rövid távolságon belül hozzá lehet jutni a zsákokba rakott, becsírázott komposzthoz. A komposztgyártás napjainkban végbemenő új fejezete a III. fázisú ( átszövetett ) komposzt forgalmazása. A csiperkegomba felhasználási módjai közé tartozik a konzerválás, szárítás és liofilizálás (fagyasztva szárítás).

Laskagomba

Laskagomba

Amikor az első erdőlakó kalyibájához húzta lovaival a laskagombát termő farönköt valami elkezdődött... Gombatermesztés a ház közvetlen szomszédságában, addig példa nélküli ötletes megoldás. Ma azonban ennél valamivel többet várunk. A 21. századi folytatás mosolygásra adna okot, ha még mindig a ház mögötti árnyékban keresgélnénk a gombát a vasárnapi ebédhez. Olyan lehetőségeket keresünk a gombatermesztésben, amik az Unió pénztárcáját is megnyitják, ha támogatásunkról van szó. Ma, amikor az elhízás minden második magyarra jellemző, kiváló lehetőség a testsúlykontrollra a gombák fogyasztása. A laskagomba fogyasztása jóllakottság érzettet kelt, de szénhidrát-, zsír-, és kalóriaszegény táplálék. Ez is egy érv a gombatermesztés mellett, mint ahogy a magas ásványi anyag tartalom, a sokoldalú felhasználás lehetőségei és a friss, fiatal laskagombák semmivel össze nem hasonlíthatő élménye egy-egy jól sikerült ételben.

Tuti menü