Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gombaismeret képes leírás - Gomba.tlap.hu
részletek »

Gombaismeret - Gomba.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gomba.tlap.hu » Gombaismeret
Keresés
Találatok száma - 5 db
Tanfolyamunkon mindent megtanulhat a gombáról!

Tanfolyamunkon mindent megtanulhat a gombáról!

Szerezzen szakmát vagy egyszerűen csak tapasztalatot velünk! Méhész képzés kezdőknek, pálinkafőző tanfolyamok és rengeteg más hasznos kurzus kedvező áron! OKJ-s bizonyítványt szeretne, vagy csak elmélyítené a tudását valamelyik területen? Új hobbit találna, vagy a hivatását keresi? Kattintson és iratkozzon be hozzánk! Egészségügyi és műszaki ismeretek oktatása, szabadidős tanfolyamok, nyelvtanfolyammal kombinált képzések akár külföldi munkavégzéshez is. Budapesten és számos vidéki nagyvárosban.Gombatermesztő tanfolyam azoknak, akik otthon is belevágnának, méhész képzés kezdőknek és OKJ-s bizonyítványszerzési lehetőség azoknak, akik a hivatásukat keresik! Kattintson, és iratkozzon be kiscsoportos, gyakorlatorientált hobbi tanfolyamainkra és szakképzéseinkre, Budapesten és vidéken is.

A gombák szaga

A gombák szaga

Az egyik legérdekesebb kérdés, hogy a különböző vegyületek szagát meg lehet-e jósolni szerkezetük alapján. A szaglás jelenleg elfogadott sztereokémiai elmélete szerint a szagérzetet döntő mértékben a szagkeltő anyag molekuláinak geometriája szabja meg. E 'kulcs-zár' mechanizmus alapján, amikor a szagkeltő molekula beilleszkedik a megfelelő méretű és alakú receptorhelyre, elindít egy szagérzetet kiváltó impulzust. Az elmélet szerint az azonos alakú molekulák azonos szagérzetet kellene keltsenek, de ez távolról sincs így; sok hasonló alakú molekula szaga nagyon eltér egymástól, míg nagyon eltérő alakú molekulák szaga majdnem egyforma. Például mind a hidrogéncianid, mind a benzaldehid keserűmandula-illatúak annak ellenére, hogy molekuláik nagyon eltérő alakúak; a kamfén nevű szénhidrogén kámforszagú, míg a hasonló alakú dekaborán (ami csak annyiban különbözik a kamféntól, hogy az összes szénatomot bóratomra cseréltük) büdös kénhidrogén-szagú. TURIN (1996) elmélete kiküszöböli a fenti ellentmondásokat, szerinte a szagérzékelő receptorok nem a molekulák alakjára, hanem a molekulák rezgéseire reagálnak, pontosabban kifejezve a molekulák rezgési spektruma az a sajátság, amit az orr detek

A gombák szaporodása

A gombák szaporodása

A gomba egyedfejlődése a spórától az új spóraképzésig tartó életszakaszok egymásutánisága, amit más szóval életciklusnak nevezünk. A nagygombák közé tartozó tömlős- és bazídiumos gombák életciklusa nagymértékben hasonló, ezért most csak a számunkra fontosabb bazídiumos gombák egyedfejlődését tárgyaljuk részletesebben, a tömlősgombák esetében csak az attól való eltéréseket hangsúlyozzuk. A bazídiumos gombák (Basidiomycota) egyedfejlődése A bazídiumos gombák nevüket a bazídiumokról, vagyis azokról a csak mikroszkóppal látható sejtekről kapták, amelyekből a spórák (az ún. bazidiospórák) kialakulnak. A bazídiumok a többnyire nagyméretű, álszövetes szerveződésű termőtestek meghatározott részén, az ún. termőrétegben (himéniumban) alakulnak ki. A gomba egyedfejlődési ciklusa a bazidiospórából indul. Ebből hifák (az ún. elsődleges haploid hifák) hajtanak ki, amelyek kezdetben osztatlanok (sokmagvúak), később szeptumok keletkezésével osztottá válnak, ahol egy interszeptum egy sejtmagot tartalmaz A primer hifákon (a tömlősgombákkal ellentétben) nem fejlődnek ivarszervek, hanem a hifák végsejtjei között történik ivaros egyesülés, amelyben azonban csak a citoplazma olvad össze, a sejtmagok nem egyesülnek (szomatogámia). Ennek eredményeként két sejtmagot tartalmazó (magpáros, dikarionos) sejt keletkezik. Ennek osztódásával fejlődik a magpáros, ún. másodlagos micélium, amelynek minden sej

Gyógygombák - termékek, cégek magazin hírek
Ganoderma - de kitől, melyik a legjobb, leghatékonyabb?
Ganoderma - de kitől, melyik a legjobb,... Jelenleg nagyon sok ganodermás cég van. A ganoderma jó híre, jótékony hatása, és a szervezet öngyógyító képességeit fantasztikusan stimuláló, segítő hatása hamar elterjedt. Mivel egy strapabíró gomba, ezért majdnem mindenhol megterem, termeszthető. Ha viszont egészségre gyakorolt jó hatását szeretnénk élvezni, akkor egyáltalán nem mindegy melyik cégtől...
DXN gyógygombás fogkrém
DXN gyógygombás fogkrém Amikor valakivel először találkozol és beszélgetni kezdesz vele a szemkontaktus...
DXN gyógygombás szappan.
DXN gyógygombás szappan. A bőrünk, a testünk egyik legnagyobb szerve. Ez érintkezik legelőször a...
Magyar Mikológiai kutatások

Magyar Mikológiai kutatások

A gombák az állatok és a növények mellett az élővilág harmadik legnépesebb csoportját alkotják. A mikológia, mint a biológiának a gombákkal foglakozó tudományága tehát egyenrangú kategória a zoológiával és a botanikával. Magyarországon azonban Társaságunkon kívül nincs egyetlen hivatalos intézmény sem, aminek nevében a 'mikológia' szó szerepelne és aminek elsődleges célja a hazai mikológia kutatások fejlesztése lenne. Ennek oka főként e tudományág történeti múltjából ered: a gombákat régen a növények közé sorolták és a mikológia részben a növénytan, részben a mikrobiológia egyik területe volt. Ennek következményeként a tudományág két, egymástól szinte független irányban fejlődött: a nagygombákkal (azok rendszertanával, elterjedésével, ökológiájával) elsősorban botanikusok, a mikroszkopikus gombákkal (és ezek rendkívül fontos alkalmazási területeivel, mint pl. az orvosi, a növénykórtani vagy az ipari mikológia) főként mikrobiológusok foglalkoztak. Emiatt nem alakultak ki a tudományág egységes szervezeti keretei Magyarországon, bár a fejlettebb országokban sokhelyütt létrejöttek önálló mikológiai intézmények és tanszékek. A Magyar Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Bizottságán belül ugyan néhány éve megalalkult egy (minden jogkör nélküli) Mikológiai Munkabizottság, ez azonban szép kezdeti eredményei (Magyar Mikológiai Konferenciák szervezése, az első magyar nyelvű felsőoktatási

A gombakrol

A gombakrol

A gombák nehéz emészthetőségük miatt önállóan nem juthatnak jelentős szerephez táplálkzásunkban. Bár összetételük alapján értékes élelmiszernek is tekinthetnénk őket, a kitin sejtfalba zárt tápanyagokból egyes kutatók szerint csak 10-20 százalék, emésztéses kísérletek szerint 72-88 százalék szabadul fel. A felaprítás segít feltárni a gombasejteket, a tápanyagokból így valamivel több hasznosul. A gombák ízók, aromájuk révén fűszerező hatásúak. Fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, elősegítik a velük együtt fogyasztott többi étel tápanyagainak hasznosulását. A gombák biológiai hatása sokrétű. Vannak mérgező anyagokat termelők, de az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak egyes gombák gyógyító hatásával is. Eltérő hatások A gombákban legnagyobb mennyiségben (88-92 százalék) víz van. Az ásványi anyagok főleg a kalap bőrében találhatók, nagyobb mennyiségben káliumot és foszfort tartalmaznak. A gombák fehérjéinek aminosav összetétele hasonlatos az állati fehérjékhez. Szénhidrátjaik főleg összetett cukrok, ilyen a sejtfalat alkotó kitin. Jelentősebbek a gombák, íz, zamat, illetve aroma anyagai, valamint a biológiai hatású anyagok (gyógyhatású anyagok,vitaminok és mérgek). Az íz, illet és aromaanyagok a nyálkahártya izgatásával vérbőséget okoznak, gyorsítják az anyagcserét. Figyelembe kell venni, hogy a nehezen emészthető kitin sejtfal maga is közvetlenül hat az idegvégződésekre, az emésztőnedveket termelő mirigyekre, továbbá, mint az étkezési rostok, serkenti a bélműködést. A gombákban általában magas a D-vitamint tartalom. A Ming dinasztia idején "életelixir"-ként ismert shii-take gombát a kínai orvoslás vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként használta. A shii-take gombát hazánkban is termesztik, főleg export célra. Japán kutatók szerint 5 százalék shii-take gombával kevert étrend 24-45 százalékkal cjsökkenti a vér koleszterinszintjét. A gombákban található mérgező anyagok kémiai összetételükben és a különböző szervekre gyakorolt hatásukban igen eltérőek. A gombamérgezések szinte kizárólag, saját gyűjtésű, saját háztartásban előállított gombaételek fogyasztását követően jönnek létre. Ókori irodalmi feljegyzések tanúsága szerint, eleink ismerték és nagyra tartották az étkezési gobákat, az ínyencek asztaláról már akkor sem hiányozhatott az illatos, aromás, pompásan tálalt, gombás étel. Így van ez ma is. Igaz, a gombaterméssel bővelkedő vidéken a természetjáró is megleli az ízletes gombát, a maga gyönyörűségére. (Ha betartja a gombagyűjtés szabályait, biztosan nem esik baja.)

Tuti menü